Mikrofon

Inledning

Detta är ett tappert försök till att försöka beskriva hur jag satt upp mitt ljud kring mikrofonen för att det skall låta bra när jag talar in-game, över Discord eller ut på streamen. 

 

Du följer denna guiden på egen risk. Väljer du att köpa dessa grejer så är det inte på min rekommendation - jag berättar endast vad jag själv använder och vad som fungerat för mig. Jag erbjuder ingen support eller hjälp kring denna setup utöver vad som står på denna sida. 

 

Utrustning

  • Mikrofon: SHURE SM7B - svinbra studiomikrofon
  • Preamp: dbx 286s - hela hemligheten
  • Ljudkort: Zoom U-24 - ett vanligt jävla ljudkort

 

Mjukvara?

Eftersom frågan ständigt dyker upp: Nej. Jag använder ingen separat mjukvara aka jävla bananprogram för att lägga på filter kring mitt ljud. Allt ljud processas i hårdvaran vilket ger stora fördelar i kvalitet. Alla filter försämrar nämligen ljudet något. 


Så vad är hemligheten? 

Det finns två stycken. Det ena ligger i mikrofonen. Den andra ligger i preampen. 

 

Mikrofonen: Shure SM7B
Denna mikrofon är en dynamisk studiomikrofon designad till broadcast. Den gör ett bra jobb att dölja en dålig inspelningsmiljö som saknar akustiska element (ofta vanligt hemma hos gamers), samtidigt som den kan hantera ett stort ljudtryck så som att man skriker i den. Lite kuriosa kring mikrofonen är att den bland annat använts till att spela in Michael Jacksons "Thriller". Nu får den dock nöja sig med bland annat SimonLofgrens stream. Bra utveckling där. 

Mikrofonen levererar en låg output varav du behöver något som förstärker. Nedan preamp är vad jag har valt som förstärkare. 

 

Preamp: dbx 286s 
Detta är en Mic Preamp Processor som levererar studiokvalitet på det processade ljudet samtidigt som den förstärker den låga signalen från SM7B. Den har: 

 

- Kompressor. Höjer lågt ljud. Sänker högt ljud. (Gör att du kan skrika allt vad du har utan att det sprakar eller distar, samt att du kan viska och det hörs bra). 
- De-esser: jämnar ut frikativor och sibilanter ("ffffff" & "sssss" ljud). 
- Expander Gate: Öppnar och stänger ljudet i rätt frekvens. Dvs kanske inte spelar in när tvättmaskinen brummar, men när du talar kommer ljudet igenom. 
- Enhancer: Ökar detalj och definition av låga och höga frekvenser (ger dig det där sköna radiokrispet alternativt rena ljudet). 
- Output Gain: Ger rätt gain in så att du inte behöver maxa allt ljud i Windows. 

 

FAQ: behöver jag en CloudLifter utöver denna preamp? 

SVAR: Nej. dbx 286s ersätter CloudLifter och ger tillräcklig gain mig veterligen. 

 

Hur är allt kopplat? 

 

Hur har jag ställt in allt? 

Detta får du leka fram själv. Jag småpillar och justerar lite hela tiden. YouTube är din vän om du behöver en guide. Hårdvaran är jag dock säker på att den passar de flesta som vill ha grymt ljud i sin stream eller när man talar in game etc.

P.S. Välj de dyra kablarna för högsta kvalitet även där. Var inte en s*sse. 

Lycka till!